Dnevnik: Prva nagrada za kolekciju radova na Jesenjem likovnom salonu u Vrbasu

U organizaciji ULUV-a, u okviru Jesenjeg likovnog salona, u Vrbasu je održana izložba umetničkih slika različitih žanrova. Prva nagrada za slikarstvo za kolekciju radova kombinovanom tehnikom, pod nazivom „Monolit“, dobila je akademska slikarka Milijana Radovanović iz Vrbasa.

Ova nagrada Milijani nije prva, jer slikarka iza sebe ima veliki broj izložbi sa kojih se uvek vraćala sa pregršt nagrada. Izlagala je širom Srbije, u Beogradu, Pančevu, Kuli, Vrbasu, Somboru, Kragujevcu, Novom Sadu, Bačkoj Palanci, Gornjem Milanovcu, ali i inostranstvu Budva,

Pale, Vukovar, Beč... Ovogodišnja nagrada Jesenjeg likovnog Salona u Vrbasu Milijani nije pripala slučajno, jer su kičica i knjiga od rane mladosti njeni životni saputnici, uvek prisutni u njenim lepim i onim manje lepim životnim trenucima. - Kažu, umetnik je dete koje je preživelo, mi umetnici malo više osećamo i na taj način dobijamo neku zaokruženu priču. Svi pričaju o nekom cilju, ako imaš cilj, onda je kao u redu. Mislim da je cilj razumeti. Mene interesuje sam postupak stvaranja; jer umetnost nije ono što vidiš, već ono što uradiš da drugi vide – kaže Milijana Radovanović.

Danas u vreme ubrzanog tehnološkog razvoja i digitalizacije, umetnost nam dolazi kao slamka spasa. Stvaralački nerv koji u sebi ima Milijana Radovanović raznolik je i tematski rasplinut, ispunjen nemirom i žestinom koju ova slikarka uspeva da uobliči i smiri na platnu kombinujući nežnost i eruptivnost, spajajući ih u jedan izraz. Izrazitu ekspresivnost i snagu poteza na platnu prati lirska obojenost i intimnost. U njenim slikama nalazi se iskustvo savremene umetnosti izraženo vrlo lično bez želje da podražava ono što bi nazvali aktuelnim. Ona ovekovečuje žene koje, manje ili više, uspevaju da se prilagode svetu u kom žive. Milijana kroz svoj slikarski opus preispituje i spoznaje sebe, ali i naslućuje mogućnost razumevanja savremenog života.

- Duboko verujem da se crtežom može objasniti skoro sve, jer i osmeh na svim jezicima sveta znači isto - kaže Milijana Radovanović akademska slikarka, direktorka biblioteke „Danilo Kiš“ u Vrbasu, dugogodišnja profesorka likovne kulture u osnovnim školama kulske i vrbaske opštine,velika humanistkinja, čije slike se dugi niz godina i još uvek često prodaju za decu obolelu od raka, nezbrinutu decu, stara i iznemogla lica. Slike Milijane Radovanović Novosađani će moći da vide od 25. novembra u Kulturnom centru u Novom Sadu.

Tekst i foto: Laslo Kiš
Izvor: Dnevnik

Milijana Radovanović
Rođena 8. jula 1974, Raška.
1993. Gimnazija, prirodno-matematički smer, Raška.
1998. Akademija umetnosti, smer slikarstvo, Novi Sad.

Kontakt