Iako je u pitanju čitav ciklus radova na kojima dominiraju likovi, odnosno lica, i ovaj jedan izuzeti segment od šest oslikanih crteža, veoma glasno govori za sebe. Delo je nemo u rečima, a veoma snažno u ekspresiji poteza i boja.

Ubrzani tehnološki razvoj je realnost savremenog društva, zbog toga se u našoj vizuelnoj sferi nalazi izuzetno puno informacija, slika kojima nas mediji bombarduju, a preko noći nastaju i nestaju idoli. Ovakva realnost, kao neiscrpni izvor inspiracije, poslužila je Milijani Radovanović da nesvesno probere segmente koji se javljaju u novinama, časopisima, na televiziji i naravno na internetu. Držeći se figurativnog sveta, ona posmatra, uočava i beleži fragmente slika/predstava gde je uvek u fokusu žena.

Stvaralački nerv koji u sebi ima Milijana Radovanović, toliko je raznolik i tematski rasplinut i na momente preti da se otrgne kontroli. Uvek je ispunjen nemirom i žestinom koju ova slikarka uspeva da uobliči, a pri tom sve ovo navedeno zadrži u svome radu. Izrazita ekspresivnost i snaga poteza ostaje na svim Milijaninim slikama, ali sve to prati jedna lirska obojenost i intimnost koju autorka “izbacuje” iz sebe.

Milijana Radovanović
Rođena 8. jula 1974, Raška.
1993. Gimnazija, prirodno-matematički smer, Raška.
1998. Akademija umetnosti, smer slikarstvo, Novi Sad.

Kontakt