Lazar Marković: UOBLIČENA NESPUTANA IMPULSIVNOST

Stvaralački nerv koji u sebi ima Milijana Radovanović, toliko je raznolik i tematski rasplinut i na momente preti da se otrgne kontroli. Uvek je ispunjen nemirom i žestinom koju ova slikarka uspeva da uobliči, a pri tom sve ovo navedeno zadrži u svome radu. Izrazita ekspresivnost i snaga poteza ostaje na svim Milijaninim slikama, ali sve to prati jedna lirska obojenost i intimnost koju autorka “izbacuje” iz sebe.

Izraziti je figurativac, u njenim slikama nalazi se iskustvo savremene umetnosti izraženo vrlo lično bez želje da podržava ono što bi nazvali aktuelnim.

Tematska raznolikost je takođe odraz nesputanosti njene unutrašnju impulsivnosti koju ne može da zadrži dugo u svom fokusu pažnje i interesovanja. Ova kombinacija dve suprotnosti, nežnosti i eruptivnosti spaja se u jedan izraz koji Milijana uspeva da pomiri na površini platna.

Na momenat i prvo gledanje ova izložba može da nam se učini kao rad više autora, ali vrlo brzo nas razuveri ista energija u kojoj postoji nemirna amplituda smiraja i napetosti. Ove slike su njena lična ispovest nagomilanih emocija, rasplinutih od srećne euforije do nezadovoljstva. Emocijama daje oblik, vizuelno ih imenuje i prerušava u različite motive, od lirskog do epskog.

Mada ponekad u onome što je tematski lirsko u sebi ima više epskog i obrnuto. Kao da u nekom haosu pokušava da napravi prividan mir, organizuje ga i uredi i nesputanu energiju uobliči u nešto što je tog trenutka spontano izašlo iz nje.

Lazar Marković

Milijana Radovanović
Rođena 8. jula 1974, Raška.
1993. Gimnazija, prirodno-matematički smer, Raška.
1998. Akademija umetnosti, smer slikarstvo, Novi Sad.

Kontakt